Wat de beweegredenen bij Linden Lab zijn is niet duidelijk maar vanaf 1 januari 2011 gaan de Second Life (SL) prijzen van regio's voor educatieve en non-profit organisaties fors omhoog. In een bericht van afgelopen 4 oktober werd het volgende gemeld:
"All education and non-profit private regions of any type, purchased after Dec. 31, 2010, will be invoiced at standard (i.e. non-discounted) pricing. All currently discounted renewals which occur after Dec. 31, 2010, will be adjusted to the new price at that time. To continue to provide entry-level, private spaces to educators just launching their programs, we will be providing Homestead and Open Space regions to qualifying organizations without their meeting the retail full-region criterion. Customer Support will be available to answer any questions that you may have about these changes."
Dat houdt in dat er in het nieuwe jaar $ 3540,- per jaar (ex. btw) voor een volledige regio betaald moet gaan worden, terwijl het tot nu toe $ 1770,- dollar per jaar was, een verdubbeling van het bedrag. Aan de andere kant smullen de vele Opensim aanbieders van dit bericht want voor een bedrag van 40 tot 50 euro per maand (€ 600,- per jaar) heb je al een volledige Opensim regio, met ook nog veel meer prims dan in SL.
Er zullen veel educatieve instellingen zijn die door dit bericht van Linden Lab de stap naar Opensim zullen maken. Met nog maar 3 maanden te gaan is het haasten om alle gebouwde objecten van SL naar Opensim te verplaatsen. Gelukkig zijn er goed hulpmiddelen zoals het programma Second Inventory (€ 29,-) om daar bij te helpen, maar ik kan me ook voorstellen dat er bedrijven zullen zijn die de hele verhuizing wel op zich willen nemen.
Als het echt helemaal gratis moet dan is het ook mogelijk om met Opensim viewers als Imprudence objecten vanuit SL te exporteren en ook weer in de nieuwe Opensim omgeving neer te zetten. Alleen gaan dan de scripts niet mee, die moeten met de hand worden overgeplaatst, en soms gaan ook de textures niet helemaal goed en is alles wit. Het is allemaal nog wat wiebelig maar dat kan alleen maar beter worden.
Voor een goede Europese server, kijk eens bij http://www.virtyou.nl/ of voor een goed Engelstalig verslag over het kiezen van een Opensim omgeving, check out: www.hypergridbusiness.com/2010/10/how-to-choose-an-opensim-hosting-company/
Opensim: "Every day, in every way, it is getting better and better."