Monday, September 13, 2010

Onderwijs in een virtuele wereld. Het kan!

Sinds de hype van Second Life (SL) een aantal jaren geleden, heeft het onderwijs in Nederland deze virtuele wereld van afstand in de gaten gehouden. Door de komst van Opensimulator is alles in een stroomversnelling geraakt.

Verschillende universiteiten, hogescholen en andere opleidingsintituten hebben in de afgelopen tijd hun eerste stappen in Second Life gemaakt. maar voor het voortgezet onderwijs was het grote probleem van Second Life de leeftijdsgrens van 18 jaar. Elke aanmelding tussen de 13 en 18 werd verwezen naar Teen Second Life, dat op dit moment op sterven na dood lijkt te zijn. Toch waren er initiatieven van Digischool en Kennisnet om binnen deze omgeving experimenten uit te voeren. Maar deze zijn beide van het TeenSL speelveld verdwenen.

Opensim als alternatief
Sinds de 3D serversoftware van Second Life is vrijgegeven heeft de ontwikkeling van deze 'open source' variant niet stilgestaan. Opensimulator, in de volksmond Opensim genoemd, kan op een eigen server worden geïnstalleerd waarna er, net als bij Second Life, op gebouwd en gewerkt kan worden. Op dit moment (sept. 2010) wordt de versie 0.6.9 op vele servers vervangen door de update 0.7.0.2, die een groot aantal extra opties in zich heeft en ook stabieler zal zijn. Programmeurs over de hele wereld werken samen aan dit Opensim project.

Opensim in het Nederlands onderwijs
Sinds 2009 is er een groep in ons land bezig om Opensim mogelijkheden voor het onderwijs in kaart te brengen. Onder de naam EDUsim-NL (edusim-nl.org) werken een aantal organisaties uit het onderwijs met elkaar samen. Er wordt druk gewerkt om bijvoorbeeld de ELO Moodle aan Opensim te koppelen om zo de resultaten van leerlingen te kunnen registreren. Er verrijst een virtueel taaldorp waarin leerlingen via koptelefoon en microfoon hun opdrachten zullen uitvoeren in de verschillende winkels van het Engelse dorp Chatterdale. En ook de PTH van Fontys is druk bezig om te verhuizen van Second Life naar een eigen Opensim server.

Een eigen server?
Ja u leest het goed, alles is tegenwoordig mogelijk op een eigen server. Er kan een volledig afgesloten Opensim omgeving op een eigen server worden geïnstalleerd, waar alleen de school zelf op kan inloggen. Er kan in alle vrijheid in een eigen virtuele 3D wereld worden gewerkt zonder de enorme kosten die Linden Lab voor een stukje land in Second Life vraagt. Maar ook hier zitten wat haken en ogen aan want waar haal je zo snel een Opensim specialist vandaan? Wie gaat de software installeren en bijhouden? Een nieuw stuk software waar de IT afdeling van een school eigenlijk niet op zit te wachten.

Dan maar huren!
Nixward op virtyou

Gelukkig is het vrij eenvoudig om een eigen stuk land op een Opensim server te huren. Voor een maandbedrag (ongeveer 50 euro) dat veel lager ligt dan bij Second Life (295 $ p.m.) is het al mogelijk om een kant en klare Opensim omgeving te gebruiken, zonder alle technische rompslomp van een eigen Opensim server. u kunt gelijk aan de slag met alle 3D mogelijkheden en als er eens een update komt dan wordt dat vanzelf verwerkt. En dat voor een bedrag waar je geen IT'er voor in kunt huren.

De tijd is rijp
Met de komst van de 0.7 versie is het geheel een stuk stabieler geworden, tijd om echt aan de slag te gaan met deze virtuele wereld want onderzoeken hebben uitgewezen dat leerlingen het echt geweldig vinden, onderwijs in een 3D wereld! DOEN!

2 comments:

  1. Het is een vooruitgang, waar veel toekomst in zit!

    Scholen hoeven niet meer de "mechanische" talendorpen op te zetten, en hoeven dus niet elk jaar, of zelfs meerdere keren per jaar met de decoorstukken te slepen, zoals dit nu nog op de school gebeurd waar ik werk.

    Nu is het ok goed mogelijk dat meerdere scholen bijeen komen, en dat leerlingen onderling hun taalvaardigheden toetsen aan de leerlingen van andere scholen.

    Linden Lab prijst zich uit de markt door hun hoge kosten, de OpenSim software is inderdaad hiervoor een goed alternatief.

    Zelf ben ik al actief op Second Life vanaf 30-12-2006, en heb onlangs de Digischool 1 SIM Chatterdale bezocht.

    Het ziet er goed uit, en is voor schoolgebruik aardig compleet.

    Neovo Geesink.

    ReplyDelete
  2. It's really an informative and well described post. I appreciate your topic for blogging. Thanks for sharing such a useful post.

    ReplyDelete